MENU
Bytoften, 2023, P+P arkitekter

Genbrug af beton skaber unikke almene boliger

I P+P arkitekter arbejder vi passioneret for en mere bæredygtig byggebranche. Transformation, renovering og restaurering er en stor del af vores portefølje og samtidig også de mest bæredygtige løsninger, vi kan foretage. Det var derfor en stor glæde, da vi for år tilbage blev tildelt rollen som totalrådgiver på transformationsprojektet ”Bytoften” i Risskov.

Bytoften afd. 21, en del af Boligforeningen 10. marts 1943, skulle transformeres fra faldefærdigt og forladt erhvervsbygning til almene boliger; Bytoftens betonkonstruktion og dermed også den ikoniske buede form, som bygningen er kendt for, blev bevaret.

Bygningen blev opført i 60’erne og fungerede indtil 2014 som firmadomicil. Efter de forlod stedet, påbegyndte en årrække af hærværk, ildspåsættelser og generelt forfald. Den ”nemme løsning” havde været at vælte den hærgede bygning, da bygherre tog over – i stedet blev det besluttet at genanvende hele betonkonstruktionen, herunder de lodrette lameller, som giver Bytoften dens unikke udseende. Denne løsning har givet en besparelse på ca. 1000 tons CO2-ækvivalenter alene på beton!

Det betaler sig dermed at genbruge og transformere. Vi har i samarbejde med bygherre valgt at lade vægge og lofter stå i ren beton, hvilket giver et råt og industrielt udseende, der vidner om stedets historie og grundtanke. Beboerne flyttede ind i Bytoften i slutningen af sidste år og kan nyde at bo i genanvendte, bæredygtige hjem!

Vi takker for et godt og bæredygtigt samarbejde med bygherre, Boligforeningen 10. marts 1943, og vores samarbejdspartnere; Ingeniørfirmaet Viggo Madsen og Færch & Co.