MENU
Nationalparkcenter_Thy_nyhed_banner-scaled.jpg

Nationalparkcenter Thy – indgangen til det storslåede klitlandskab

På kanten af Nr. Vorupør og bygget ind i klitten ligger Nationalparkcenter Thy som et på én gang underspillet og monumentalt sted på vejen ind i den storslåede, vilde natur i Nationalpark Thy. Dette formidlingscenter, som er det første nationalparkcenter i Danmark, bliver porten, der åbner op mod og motiverer folk til at komme ud og opleve den 244 kvadratkilometer store Nationalpark Thy.

De rå betonmure, der skærer kiler ind i klitten og leder gæsterne på rette vej, skaber en robust bygning, der kan stå imod vind og sand i det barske landskab. Samtidig er de tre markante åbninger i bygningen med til at understrege Nationalparkcenter Thys unikke placering, karakter og funktion, da de åbner op og skaber kig mod byen, havet og den vilde natur. Disse tre udkig forbindes med bygningens indre, der åbner op mod himlen i form af ovenlys og skaber et smukt sammenspil mellem lys og skygge i formidlingsrummet hen over dagen.

Nationalparkcenteret er bygget med respekt for naturen og tilpasset det bakkede klitlandskab. Det er et unikt videnscenter, der formidler klithedens store kvaliteter og samtidig fungerer som et naturligt mødested for nationalparkens mange frivillige, lokalsamfundets borgere og de mange turister, som besøger Thy.

Vi har stået for byggeledelsen, mens LOOP Architects har været totalrådgiver og arkitekter på opgaven. SLA har været landskabsarkitekter på projektet og skabt den helt rigtige sammenhæng mellem byggeri og natur. Thøgersen & Stouby har stået for udstillingsdesign og hele formidlingsprojektet. Ingeniørydelserne er blevet leveret af LB Consult.

Nationalparkcenter Thy er taget i brug – tidligere på året blev formidlingscenteret indviet af HM Margrethe, da hun lagde vejen forbi Thy på sin rundrejse med Kongeskibet Dannebrog.

Alle fotos: © Rasmus Hjortshøj // COAST