MENU

Gauerslund Plejehjem

I samarbejde med JJW arkitekter og Arne Elkjær har P+P arkitekter tegnet et forslag til et nyt plejehjem i Gauerslund.

Dette projekt tager udgangspunkt i Vejle Kommunes vision, hvor målet er at skabe et ”hjertevarmt og trygt hjem, hvor det aktive fællesskab vægtes højt”. Mennesket skal være i fokus, og byggeriet skal skabe optimale forhold for relationer, fællesskab og livskvalitet. Et sted hvor beboerne kan føle sig hjemme, trygge og glade. Livet skal leves – hele livet, og det betyder at beboerne på plejecenteret, skal kunne gøre nogle af de ting, som har betydet noget for dem hele livet, f.eks. kontakten til byen og naboerne, naturen og dyr, leg og spil, musik, dans og fest.

Plejehjemmet placeres i Gauerslund, og det har været naturligt at tage udgangspunkt i det landskab, bystruktur og arkitektur der findes på stedet, blandt andet de 2 firlængede gårde, som bliver nærmeste naboer til den nye bebyggelse. Hovedgrebet er derfor “landsbyen”, hvor firlængede gårde samler sig omkring et centralt gadekær, som i gamle dage, med en naturlig samlingsplads og vand til dyrene.

Aktivitetshuset er placeret tæt på ankomsten fra Skikballevej, og synligt for brugere og gæster. Gårdene er placeret primært syd for diget, hvor landskabet flettes ind i bebyggelsen, så boligerne får tæt kontakt til naturen, det åbne landskab og udsigten til Gauerslund Kirke.

 

I kontakt med naturen

Diget bruges på denne måde aktivt til at opdele bebyggelsen i den mere offentlige udadvendte del ved aktivitetshuset, og den mere private del ved gårdene. Tæt på aktivitetshuset placeres en 2-etagers boenhed, som eventuelt kan sammenbygges med aktivitetshuset, så beboere, der har vanskeligt ved at bevæge sig udenfor, kan bo her. For de øvrige beboere vil det derimod være en kvalitet at skulle have jakken på og en ”tur i byen”, når de skal i aktivitetshuset.

I disponeringen og arkitekturen er der lagt vægt på, at det samlede byggeri fremstår som almindelige boliger og ikke som en institution. Her er adskillelsen af de enkelte boenheder som fritliggende gårde med hver deres særpræg vigtig, hvor du som beboer kan sige ”jeg bor på Fuglegården”. Boafdelingerne er udformet som en firlænget gård, hvor boligerne placeres omkring en indre gårdhave. Så snart man træder ud af sin bolig, er man en del af fællesskabet, og de fælles boligarealer og gangene bliver en naturlig forlængelse af den private bolig.

 

Sag nr. 1544.19

Færdiggørelse:
Arkitektforslag i totalrådgiverkonkurrence

Bygherre:
Vejle Kommune

Projekt:
Plejecenter med 79 plejeboliger og service- og aktivitetscenter

Opgave:
Totalrådgivning

Størrelse:
8.130 m2

Links:
Gå på opdagelse i flere af vores projekter

Relaterede projekter