Kedelhuset og vaskeriet i det tidligere kommunehospital på Trøjborg i Aarhus skal transformeres til et spirende og inspirerende iværksætterhus – et lokalt kraftværk for unge iværksættere baseret på den eksisterende arkitekturs kvaliteter.
Bygningerne, som er opført i første halvdel og midten af 1900-tallet, skal nu rumme både iværksætterkontorer, medarbejderkontorer, åbne eventrum og kreative værksteder.
I vores konkurrenceforslag har vi fokus på bevaring og videreførelse af det eksisterende – en transformation på bygningernes præmisser med fremhævelse af de industrielle og rå træk. Ud fra devisen; ”Et fælles ansvar – en ny æstetik” har vi skabt et arkitektforslag med bæredygtighed i højsædet. Der er en voksende samfundsmæssig bevidsthed om ressourceforbrug, og særligt den unge del af befolkningen har et stærkt værdisæt i forhold til bæredygtighed.
Et iværksætterhus skal i bedste fald ikke bare inspirere de daglige brugere af huset, men også henvende sig med et budskab til de besøgende. I vores forslag er budskabet om bæredygtighed og fremtidssikring synligt i mødet og koblingen mellem nyt og gammelt, men også i bearbejdningen af materialer; eller manglen på samme.
Vi ønsker med vores bud på The Kitchen 2.0 at redefinere, hvad æstetik kan være, ved at anerkende og fremhæve skønheden i det rå og uforfinede; en ubehandlet overflade eller synlig montage. Bygningernes særlige kendetegn og kernefortællinger er derfor hver især blevet nøjsomt analyseret og herefter inddelt i tre kategorier, som danner grundlaget for tiltagene og den tilhørende designstrategi: Efterbehandling, tilføjelser og bevaring af bærende elementer.
I vores konkurrenceforslag, som vi har udarbejdet med Dansk Boligbyg og OJ Rådgivende Ingeniører, lød bedømmelsen bl.a.; at den valgte designstrategi favner og bevarer stedets ånd, den eksisterende materialesammensætning og historie, og at teamet har formået at sammentænke økonomi, kvalitet og kreativitet.
Sag nr. 1656.23