MENU

Fredens Torv

P+P Kulturarv er totalrådgiver på en større facadeistandsættelse af et tidligere pakhus, som er en del af den tidligere købmandsgård, Trods Katholm på Fredens Torv i Aarhus. Bygningen huser i dag Lægeforeningen Midtjylland. Istandsættelsen omfatter bl.a. en gennemgribende afrensning af facaderne.

Bygningen har været ”indpakket” i plastholdig maling på flere facader over en lang årrække, hvilket har givet store, indvendige fugtproblemer.

Arbejdet med ældre bygninger viser sig ofte at være uforudsigeligt, og her er vi blevet positivt overrasket over en meget vellykket afrensning af især gavlen, som fremadrettet vil fremstå i sit oprindelige udtryk; blank mur. Stenene fremstår, i samspil med nyere udskiftede sten, med autentiske mørke overflader, der afslører spor af bygningens historie.

Gavlen har tidligere fremstået i blank mur fra 1914 til engang op i 1970’erne, men er med tiden blevet dækket af utallige maling- og cementlag, som har skabt omfattende fugtproblemer. Man kan dermed sige, at bygningen har holdt vejret i mange år, men nu igen kan ånde frit.

I forbindelse med istandsættelsen af facaderne er der også blevet genskabt skabeloner til genoptrækning af taggesims og facadebånd, der efter mange år har mistet deres originale, profilerede former. Små men effektfulde detaljer med fine skyggevirkninger er blevet udvisket med tiden af utallige facadebehandlinger over en lang årrække. Detaljer, som vi har værnet om at få frem igen.

Derudover er samtlige trædøre, -porte og -vinduer istandsat, gennemgået for løst kit og råd, hvorefter de er blevet malerbehandlet med en mørk, grøn linoliemaling.

Istandsættelsen tager udgangspunkt i bygningens oprindelige identitet og udtryk, og den kommer således igen til sin ret – både æstetisk og byggeteknisk.

 

Sort/hvid foto: Aarhus Stadsarkiv

 

Sag nr. 1454.21

Færdiggørelse:
2023

Bygherre:
Ejendomsvirke

Projekt:
Gennemgribende facaderenovering af tidligere pakhus ved købmandsgård

Opgave:
Totalrådgivning, Kulturarvsrådgivning

Links:
Gå på opdagelse i flere af vores projekter

Relaterede projekter