MENU
Viborg-Eksercerhus-til-nyhed_banner.jpg

Restaurering af tag på Viborg Eksercerhus står for døren

Restaurering af tag på historiske bygninger som for eksempel Viborg Eksercerhus er ofte en omfattende affære. Et glimt fra eksercerhuset, der blev opført i 1870, tegnet af Julius Tholle og fredet i 1971. Bygningen er et vidnesbyrd om Viborgs militære fortid med Prinsens Livregiment, der blev placeret i byen i 1860’erne, hvor byen var den jyske hovedstad. Tholle satte sit tydelige arkitektoniske aftryk i Viborg ved udover eksercerhuset også at tegne både rådhus og arrestbygning.

Eksercerhuset var et gymnastikhus til eksercits af soldaterne, og foran bygningen lå en stor eksercerplads, hvor der i dag er politigård. Senere blev den hjemmebane for Viborg Håndboldklub. I dag er den rigsarkiv.

Viborg Eksercerhus repræsenterer et militært byggeri i høj arkitektonisk og en materialemæssig kvalitet og detaljeringsgrad, der er kendetegnende for lignende byggerier i perioden, f.eks. fra andre ri­dehuse og kaserneanlæg. Det er samtidig en påmindelse om byggeskikkens niveau i det offentlige byggeri i landets første tid som demokrati. Og så er det også et minde om de rekrutter, der ridsede navn og nummer i stenene, mens de pissede op ad gavlen mellem øvelserne.

Om lidt går vi i gang med tagkonstruktionen, hvor synlige åse og naturskifertaget genskabes. At arbejde med arkitekt Julius Tholles smukke bygningsværk bliver et spændende og omfattende projekt.

 

P+

Læs mere om vores arbejde med den danske kulturarv, bevaringsværdige, fredede huse og restaurering af tag på historiske bygninger her.

 

De to nederste arkivfotos i galleriet er fra arkiv.dk

 

[envira-gallery id=”50692″]