MENU

Lysestage

En lysestage bruges traditionelt til at holde levende lys, fx et kronelys, som ofte er lavet af paraffin og har en væge i midten.

Lysestagen giver stearinlyset en base og støtte, der sikrer, at det står oprejst og ikke vælter. Lysestagedesignet kan variere, men de har alle en base, en stilk og en kop, der omslutter lyset.

Lysestager kan være lavet af alt fra messing, krystal og keramik i flere farver og forskellige former, end man kan forestille sig.

Lysestager kan i dag både bruges med almindelige stearinlys, med bloklys, fyrfadslys og ikke mindst både levende lys og led-lys.

Lysestage

Læs også: Lysekroner

Lysestager gennem tiden

Lysestagen er en gammel anordning til at holde voks- eller stearinlys i. Lysestagen har en lang og varieret historie. De tidligste eksempler stammer fra det 5. århundrede og er lavet af støbt bronze eller messing. 

I middelalderen blev de bl.a. brugt i kirker og katedraler. I renæssancen var lysestagerne både dekorative og praktiske, da de gav lys i hjemmene. I løbet af det 16. og 17. århundrede blev fødderne mere hvælvede, mens stilkene blev tungere med en rund profil eller balusterform. 

Der kom sølv-, bronze-, keramik-, tin- og messingudgaver frem, og nogle af de mindre kostbare blev populære blandt “almindelige” mennesker. 

Sulsted Kirke, Lysestage

Lysestager i dag

Brugen af lysestager har ændret sig med tiden; nogle bruges udelukkende til dekoration, mens andre dog stadig bruges til at oplyse et rum eller skabe stemning til en begivenhed.

Lysestager er i dag ofte lavet af glas, metal eller træ for at tilføje et unikt præg til ethvert rum eller enhver indretning. Derudover kan lysestager også være udformet som tidløst elegante kunstværker med indviklede designs, små detaljer og smukke overflader, der får dem til at skille sig ud.

 

Dansk design

Når det kommer til lysestager, er dansk design kendt for sine rene, moderne linjer og materialer af høj kvalitet. Lysestager med skandinavisk udtryk er tidløse og alsidige. Fra enkle, minimalistiske designs til udsmykkede kandelabre, vil lysestager i dansk stil give et subtilt strejf af raffinement til ethvert hjem.

Mange danske, kendte mærker producerer lysestager. Deres lysestager har en unik skandinavisk stil, som er enkel, elegant og tidløs.

Designklassikere er med til at skabe den særlige “hygge”, som vi definerer os ved i Danmark.

Lysestagerne er ofte håndlavet af kvalitetsmaterialer som glas eller metal og har fine detaljer, der gør dem perfekte til ethvert hjem.

 

Lysekronen

Lysekronen tilføjer stil og elegance til ethvert rum. De er normalt lavet af metal og har ofte smukke detaljer i f.eks. krystal eller glas. Lysekroner findes i alle former og størrelser, lige fra små lysekroner, der passer til et soveværelse, til store lysekroner, der kan være centrum i en spisestue eller et kirkerum. 

Læs også: Isolering

Sulsted Kirke, Lysekrone

Kammerstagen

Kammerlysestager har en skålformet bund samt et lille håndtag. Håndtaget gør stagen let at flytte, og den er før i tiden blevet anvendt til at arbejde ved eller til at finde vej i mørket.

 

Kandelaber

En kandelaber er en type lysestage med flere arme, der kan rumme flere lys. Den har bl.a. været brugt i kirker og andre steder, da den giver mere lys end en enkelt lysestage. Nogle steder anvendes den stadig, men mest med pynt og ikke praktik som formål.

 

Den syvarmede lysestage

Den syvgrenede oliestage er det ældste symbol på jødedommen og ses afbilledet på Titusbuen i Rom. Relieffer på buen viser de skatte, som kejser Titus bragte med sig til Rom efter at have erobret Jerusalem i 70 e.Kr.

Historien om stagen kan spores tilbage til Moses på Sinaibjerget, hvor Gud viste ham en lysestage og befalede ham at lave en sådan. Jødiske lysestager har typisk syv arme, men nogle kan have otte eller ni arme.

Den ottearmede lysestage er kendt som channukiah og bruges til den jødiske lysfest, Hanukkah. Under lysfesten tændes lysene i 8 dage for at mindes genindvielsen af templet og den makkabæiske sejr i 164 f.v.t.

 

Lanterne

En lanterne er et lys – ofte bag glas – med hank. Da lanternen kan bæres, var den en form for lampe, der blev brugt allerede i oldtiden. Den bruges stadig i dag til både dekorative og praktiske formål, f.eks. til at give lys på terassen eller til udendørs arrangementer.

Lanterner kan være fremstillet af metal, glas, papir eller keramik og har ofte indviklede detaljer og delikate former.

Kinesiske papirlanterner, der tændes med stearinlys eller elektrisk lys, bruges ved mange kinesiske festivaler. Papiret er ofte dekoreret med symboler, der skal bringe held, lykke og godt helbred. Det symboliserer forbindelsen mellem himmel og jord og menes at bringe åndelig velstand.

 

Hvordan laver man stearinlys

Stearinlys eller levende lys kan fremstilles af forskellige materialer, herunder paraffin eller bivoks, og de kan være farvede eller duftende. Voksen smeltes, og vægen sættes i. Materialet hældes derefter i forme i forskellige former og størrelser. Når det er afkølet, er stearinlyset klar til brug.

Stearinlys kan fås i mange forskellige former, størrelser og farver og bruges ofte til dekoration eller som en del af religiøse ceremonier. De bruges også ofte til at skabe en atmosfære eller til at give dit hjem stemning og hygge.

 

Brandfare

Stearinlys skal altid bruges med forsigtighed, da de let kan starte en brand, hvis de efterlades uden opsyn. Det er vigtigt at holde stearinlysene væk fra brændbare materialer, uden for børns og kæledyrs rækkevidde og aldrig lade dem brænde, når du ikke er i rummet.

 

LED-lys

LED-lys er blevet mere og mere populært i de senere år, da det er energieffektivt og kan skabe en stemningsfuld atmosfære med sit varme, blide lys.

De bruges ofte til at dekorere særlige lejligheder som bryllupper eller julefrokoster. Disse lys er desuden ikke brandfarlige, som levende lys, men kan stadig skabe hygge og pryde dit hjem.

 

Lysestager i kirken

Lysestager er særligt vigtige i kirken, da de er symboler på det guddommelige nærvær og lys, som har været en del af religiøse ceremonier gennem tiderne.

Nogle lysestagedesigns indeholder religiøse symboler, såsom kors og andre betydningsfulde billeder.

Lysestagen har haft en åndelig betydning gennem historien. Lys har været forbundet med religiøse ritualer siden oldtiden, og lysestager er ofte blevet brugt til at repræsentere lyset fra guddommelig viden eller til at symbolisere håb og fornyelse.

I kristendommen ses lysestager ofte som symboler på Kristi tilstedeværelse i verden.

Altertavle, lysestage, Sulsted Kirke

Læs også: Indeklima

Bæredygtighed

Er det bæredygtigt at tænde stearinlys? Stearinlys er ikke bæredygtige, da de er afhængige af brændende ressourcer som voks og væger.

LED-lys er en langt mere bæredygtig belysningsløsning, da de bruger meget mindre energi end stearinlys og ikke udleder nogen emissioner. De har også en længere levetid end traditionelle stearinlys og kræver derfor færre ressourcer til produktion.

Stearinlys er stadig et populært valg til at skabe stemning i hjemmene og ved særlige lejligheder, men det er mere klimaansvarligt at bruge batteridrevne lys.

Batteridrevne lys og producerer ingen røg eller luftforurening. De kan desuden genbruges, hvilket gør dem til en mere miljøvenlig løsning end rigtige stearinlys.

 

Lysestagens anvendelse

Sammenfattende kan man sige, at lysestagen har haft en lang og varieret historie, men det bruges fortsat både for sin praktiske og dekorative værdi. Fra traditionelle kandelabre til moderne glasdesigns er lysestager en perfekt måde at tilføje et strejf af raffinement og skønhed til ethvert hjem.

Uanset om du er på udkig efter en praktisk belysningsløsning eller et særligt kunstværk, er lysestagen et sikkert hit.

Læs mere om kulturarvsrestaurering: